Mobihel > Sistemi > Plastika
  • Povećaj razmak između linija
  • Povećaj veličinu slova
  • Smanji veličinu slova
  • Štampaj

Plastika

Plastika


Sve više automobila danas ima brojne sastavne delove od plastike, a među njima su najčešće branici, ogledala, spojleri, mreže za maske i slično. Za te delove, u programu Mobihel imamo tri proizvoda sa kojima možete kvalitetno da lakirate nove, a takođe i oštećene plastične delove. Ovi proizvodi namenjeni su lakiranju PP, PP/EPDM, ABS, PC, PA, PUR i PPO, ali nisu pogodni za lakiranje polietilena (meka plastika od koje se prave plastične saksije i boce).

Čišćenje plastike:

Prvi važniji posao pri lakiranju plastike je temeljito čišćenje. Plastični delovi su grubi – imaju određenu strukturu u kojoj mogu da se zadržavaju masni ostaci od prethodne obrade. Za čišćenje nanesite na krpu veću količinu MOBIHEL Sredstva za čišćenje plastike low VOC i dobro obrišite odnosno operite plastične delove. Pošto sredstvo za čišćenje vrlo brzo isparava, možete odmah da nastavite sa lakiranjem. Još bolji način je čišćenje MOBIHEL Sredstvom za čišćenje plastike low VOC, zatim sušenje 30 minuta u peći na 60ºC i ponovno čišćenje MOBIHEL Sredstvom za čišćenje plastike low VOC.
Na ovaj način se sa plastike odstranjuju supstance koje nastaju pri njenoj proizvodnji i koje bi mogle negativno da utiču na prianjanje premaza. Plastične površine ne brusite jer bi na pokrivnom premazu mogle da se preslikaju brazde od brušenja.

Novi plastični delovi:
Odmah posle temeljitog čišćenja, na plastične delove nanesite 1. sloj MOBIHEL Primera za plastiku low VOC koji je već pripremljen za špricanje. Debljina suvog filma je oko 3-5 µm, što je dovoljno za prianjanje na podlogu i nanošenje sledećih slojeva. Pošto MOBIHEL Primer za plastiku low VOC brzo isparava, odmah možete da nastavite sa radom.
Ako želite da obojite plastične delove u dvoslojnom kvalitetu, najpre nanesite MOBIHEL HYDRO Bazu ili MOBIHEL Bazu, sačekajte 10 do 15 minuta, a zatim nanesite MOBIHEL 2K HS bezbojni lak u koji ste dodali 20-30% MOBIHEL 2K elastik aditiva VOC.
Funkcija MOBIHEL 2K elastik aditiva VOC je da premaz učini elastičnijim, čime se sprečava pucanje odnosno odvajanje premaza od podloge pri rastezanju ili skupljanju plastike.

Oštećeni plastični delovi:
Oštećeni plastični deo obrusite brusnim papirom granulacije 150-180 (manja granulacija nije preporučljiva jer mogu da nastanu suviše duboke brazde). Posle brušenja sledi temeljito čišćenje MOBIHEL Sredstvom za čišćenje plastike low VOC, a zatim špricanje 1. sloja MOBIHEL Primera za plastiku low VOC. Na oštećeni deo nanesite MOBIHEL PE kit za plastiku. Ako pri brušenju kita slučajno obrusite i deo MOBIHEL Primera za plastiku, njega treba ponovo našpricati. Na obrušen PE kit zatim nanosite MOBIHEL 2K HS 4:1 kompaktprimer low VOC u koji ste dodali 20-30% MOBIHEL 2K elastik aditiva VOC. Po završetku brušenja nastavljate sa dvoslojnim nanošenjem MOBIHEL HYDRO Baze ili MOBIHEL Baze i MOBIHEL 2K HS bezbojnog laka.